HOMEOPATIA – O ALTERNATIVA IMPORTANTĂ ÎN TRATAMENTUL BOLILOR ACUTE SI CRONICE

Dr. Radu Sarandan

Deoarece nu se poate prezenta în cîteva cuvinte totul despre o metoda de vindecare care si-a pastrat continuitatea de mai bine de 200 de ani, am încercat sa surprind unele aspecte mai importante, tinând seama de cei care au în primul rând nevoie de ea: pacienţii.

Ce este homeopatia ?
Homeopatia este arta de a vindeca bazata pe legea similitudinii descoperita de Samuel Hahnemann cu mai bine de 200 de ani în urma. Aceasta lege: ,,Similia Simillibus Curentur” înseamna ca remediile care produc anumite simptome vindeca bolile cu simptome similare[astfel spus boala artificiala produsa de remediu trebuie sa semene cît mai mult posibil cu bola naturala a pacientului].

Ce este medicamentul/remediul homeopat?
Remediile sunt preparate din plante, minerale, metale, veninuri[serpi], produse din secretia glandelor unor animale[sepia, moschus, etc.] sau chiar din întreg corpul insectei[albina, paianjeni]; azi exista mai bine de 4000 de remedii homeopatice.
Medicamentele homeopate sunt preparate pe baza unor legi foarte clare, respectîndu-se normele legale de preparare a oricarui tip de medicament.
Scopul administrarii remediului este de a stimula imunitatea organismului astfel încît organismul, prin fortele proprii sa învinga boala prezenta.

Cine beneficiază de tratamentul homeopat?
Homeopatia se adreseaza tuturor categoriilor de vîrsta de la copilul mic pîna la vîrstnic.
Chiar daca copiii raspund mult mai repede tratamentului homeopat, rezultatele obtinute fiind foarte bune si bolnavii vîrstnicii care efectuaeaza diferite tratamente pentru o boala cronica pot opta pentru acest tip de tratament.

Ce tratează?
Cu ajutorul homeopatiei putem trata în principiu aproape orice boala, atît în stadiul acut cît si în stadiul cronic.
În cazul bolilor acute, amigdalite, alergiile la diferite produse alimentare si din mediul înconjurator, cistite, diaree, rino-faringite, otite, traheite, tromboflebite, urticarie, administrarea corecta si la timp a tratamentului homeopat permite vindecarea în scurta durata.
În cadrul bolilor cronice cum ar fii: astmul bronsic, hipertensiunea arteriala, poliartrita reumatoida, administrarea remediilor homeopatice permite de cele mai multe ori reducerea dozelor de medicamente administrate în mod obisnuit pentru aceste afectiuni.
Conjunctivitele, dismenoreea, acneea, ulcerele varicoase, sindroamele migrenoase, microlitiaza biliara si renala, lombalgiile, hipertrofia de prostata, terenul atopic-alergic, ulcerul gastric, , pot beneficia de asemenea de tratament homeopat.
Pentru ca rezulatele tratamentului sa fie bune trebuie sa existe o buna colaborare între medic si pacient; de exemplu în cazul unei boli acute la copil, unde exista o buna vitalitate, acesta, uneori poate fi consultat zilnic pentru ca, în functie de modul de evolutie al simptomelor tratamentul se modifica.

De ce sa alegem homeopatia ca metoda de tratament?
În primul rînd homeopatia este o metoda naturala de vindecare, care nu are efecte adverse si nu creeaza dependenta.
Medicamentele homeopate sunt mai ieftine, deci usor de achizitionat. Medicamentele homeopate sunt usor de administrat chiar si la copilul mic, modul lor de prezentare sub forma de granule de lactoza-avînd gust dulce, nu creeaza dificultati.
În anumite cazuri cînd coexista mai multe boli la acelasi pacient, anumite medicamente pot fii contraindicate; în aceste cazuri medicantele homeopate pot constitui o alternativa.

În încheiere, paragraful 1 din Organon (S.Hahnemann):

,,Singura şi cea mai înalta misiune a medicului este de a vindeca, cu alte cuvinte de a restaura starea de sănătate a bolnavului”.

Reclame