CĂTINA ALBĂ  (Hippophae rhamnoides) – un medicament miraculos!

Dr.Radu Sărăndan

Prezenţa cătinei albe este semnalată de profesorul Ion Simionescu încă din secolul al XIX-lea pe văile Prahovei şi Siretului, în pâlcuri mixte de Cătină roşie (Tamarix gallica)  şi Cătină albă  (Hippophae rhamnoides).

Numită şi „Ginsengul românesc”, cătina albă acţionează ca o polivitamină naturală cu excelente calităţi revigorante. Prezintă efect marcat de regenerare a ţesuturilor, antiinflamator, nutritiv, tonic general în condiţii de stres, imunomodulator.

Compoziţie chimică:

Fructul de cătină conţine de două ori mai multă vitamina C decât măceşul şi de 10 ori mai mult decât citricele. În fructele coapte, conţinutul depăşeşte 400-800 mg la 100 g suc proaspăt. Uleiul aflat în coaja boabelor este un bun stimulent imunitar, protejând mucoasele şi pielea de acţiunea nocivă a unor radiaţii. Acest ulei este al doilea din lume, după cel de palmier, ca bogăţie în vitamina E.

Fructul mai conţine:

> acid linoleic, linolic, arucic, carotenoide, licopen, tocoferol, zaharuri, pectine, acizi graşi esenţiali, acid folic şi izoramnetol, flavonoide, substanţe tanante

> substanţe minerale ca: fier, calciu, fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, etc.

> vitaminele: A, B (întreaga gamă de vitamine B), D, F, PP, aminoacizi

Utilizare:

Efectele benefice ale acestei plante sunt cunoscute încă din antichitate. În China de exemplu, medicina tradiţională o recomanda în tratamentul bolilor digestive. Pe continentul european există însemnări privind importanţa cătinei rămase de la Dioscorid şi Teophast.

În prezent, de la cătină se obţin următoarele produse: ceaiuri din fructe, muguri, frunze, siropuri din fructe şi ulei din fructe. Acesta din urmă este şi cel mai valoros din punct de vedere medical.

Uleiul de cătină este utilizat în tratamentul unor afecţiuni precum: ulcer gastric şi duodenal, alergii, diaree, urticarie, reumatism, afecţiuni neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice, alcoolism, anemii, astenie şi stres, afecţiuni oftalmologice, afecţiuni coronariene, hipertensiune arterială, gingivite, depresie, boala Parkinson, tumori, cancer, leucemie, pentru stimularea imunităţii, dermatoze diverse.

Uz extern: arsuri, degerături, radiaţii.

Mod de administrare:

> Ulei de cătină – 3×20 picături/zi, înainte de masă. Copiii sub 12 ani vor utiliza jumătate de doză.

> Siropul de cătină – de 3×1 lingură/zi.

> Capsulele cu ulei de cătină în funcţie de cantitatea pe care o conţin între 1 şi 3 capsule/zi.

Cure de minim 3 săptămâni.

Prin toate aceste substanţe pe care le conţine, cătina este un medicament miraculos pe care eu îl recomand la toate grupele de vârstă.

Reclame